Mercedes GLE Coupe kreće u poteru za BMW-om X6

Mercedes je objavio prve fotografije i tehničke detalje novog krosovera – GLE Coupe, koji će imati svetsku premijeru na sajmu automobila u Detroitu, u januaru 2015.

Potvrda da BMW ipak nije pogrešio kada je 2008. kupcima ponudio potpuno novi koncept vozila, kupe-krosover, šest godina kasnije stiže i od glavnog konkurenta.

GLE Coupe predstavlja produkcijsku verziju Mercedesa Concept Coupe SUV iz aprila 2014.Razlike u dizajnu spoljašnjosti između dva vozila nisu velike.

Izmenjeni su uglavnom neki detalji koji su na konceptu izgledali efektno, ali koji nisu ekonomični ili praktični, poput kvaka sakrivenih u vratima, specifičnih stop svetala ili uskih retrovizora.

Mercedes GLE Coupe postavljen je na platformu modela ML, koji će po novoj nomenklaturi nemačkog proizvođača imati oznaku GLE, ali u poređenju sa ovim klasičnim SUV vozilom ima modifikovano oslanjanje i upravlječki sistem.
Kupe-krosover je dugačak 4.900 mm, širok 2.003 mm i visok 1.731 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.915 mm.I dok se GLE Coupe po spoljašnjosti bitno razlikuje od Mercedesa ML, za enterijer se ne može reći da je inovativan.
Većina stilskih elemenata preuzeta je od aktuelnog ML-a, a novina je veliki ekran multimedijalnog sistema koji je oblikovan kao tablet.Kupcima će u početku biti dostupne dve benzinske i jedna dizel verzija.
Dizelaš GLE 350 d 4MATIC ispod haube će imati 3.0 V6 sa 258 ks (190 kW) i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.Oni koji se odluče za benzinca, imaće na raspolaganju GLE 400 4MATIC sa 3.0 litarskim V6 bi-turbo motorom koji proizvodi 333 ks (245 kW) i 480 Nm.
Osim njega, kupcima će biti dostupan i GLE 450 AMG, model iz nove, AMG Sport serije.
Automobili iz AMG Sport serije u gami Mercedesa biće pozicionirani ispod klasičnih AMG modela, a na tržištu će biti rivali BMW-ovoj M Performance grupi vozila.Mercedes GLE 450 AMG Coupe pogonjen je 3.0 litarskim V6 bi-turbo motorom sa 367 ks (270 kW) i maksimalnim obrtnim momentom od 520 Nm. Snaga motora prenosi se na sva 4 točka pomoću devetobrzinskog 9G-TRONIC automatskog menjača.
GLE 450 AMG razlikuje se od standardnih verzija i po specifičnim AMG elementima na spoljašnjosti, kao što su veliki prednji otvori za vazduh, mali spojler na završetku poklopca prtljažnika, specijalno dizajnirane 21 inčne alu felne ili opcioni 22 inčni točkovi…U vrhu ponude modela GLE Coupe kasnije će se naći i GLE 63 AMG, opremljen 5.5 litarskim V8 bi-turbo benzincem sa oko 570 “konja”.

Prvi Mercedesov kupe-krosover u prodajne salone stiže u drugoj polovini 2015. godine, kada će biti poznata i njegova cena.

Posted in Uncategorized.